PRÍPRAVA CHRUMKAVEJ PEČENEJ HUSY
1. KROK
Hus večer pred pečením dobre nasolíme, približne dvomi plnými dlaňami soli zvonka aj zvnútra. Osolenú hus dáme na pekáč a necháme celú noc odstáť.
2. KROK
Tesne pred pečením podlejeme hus približne 300 ml vody. Množstvo pridanej vody závisí od veľkosti husi.
3. KROK
Kožu potrieme mliekom, ktoré vytvorí glazúru a dodá husi zlatistú farbu.
4. KROK
Takto pripravenú hus na pekáči vložíme do rozohriatej pece (150 –180 ˚C). Odokrytú hus pečieme z jednej strany 2 hodiny a následne zlejeme vypečenú masť a výpek.
5. KROK
Hus otočíme na druhú stranu bez toho, aby sme do nej pichali, a dopečieme približne 45 minút, až kým nedostane zlatistý nádych.
6. KROK
Upečenú chrumkavú hus podávame s domácimi lokšami a dusenou červenou kapustou.
NÁROČNOSŤ
STEDNÁ
ČAS PRÍPRAVY
3h
Zdroj: dobrejedlo.pluska.sk/recepty/recept-priamo-slovenskeho-grobu-chrumkava-pecena-hus