V prvom rade treba povedať, že pastový med nenosia včely z úľa. Pastový med sa stáva pastovým až potom, čo ho včelár vyšľahá.
Teda pastový med (niekedy nazývaný aj krémový med alebo šľahaný med) je špeciálne upravený včelý med. Inak povedané pastovanie medu je riadená kryštalizácia medu. Med je spracovaný bez zahrievania a bez akýchkoľvek prísad. Pri tejto úprave je využitá prirodzená vlastnosť kvetových medov, a tou je kryštalizácia, ktorá sa často nesprávne označuje ako cukornatenie medu.
Na pastovanie je najvhodnejší repkový med, ale často sa používa aj slnečnicový med alebo malinový med. Výsledkom šľahania medu je plnohodnotný med jemnej konzistencie, ktorá sa ani postupom času nemení.
Ďalšou výhodou pastového medu je to, že netečie, netuhne, je jemný, má výbornú chuť, má zachované všetky biologicky aktívne látky. Pastový med je bohatý na látky bielkovinovej povahy a celý rad vitamínov napríklad B1, B2, B6, B12, C, E.
Zloženie: Kvetový med
Priemerné výživové údaje na 100g: energia 1394kJ/333kcal, tuky 0g z toho nasýtené mastné kyseliny 0g, sacharidy 81,7g z toho cukry 80,1g, bielkoviny 0,3g, soľ 0,01g
Krajina pôvodu: Slovenská republika
Výrobca: Medáreň Nitra