Vždy čerstvé

Ghee – prepustené maslo 400g

10,90 

Ghee prepustené maslo 400g.

Vyrobené z masla z pasterizovanej smotany.

Katalógové číslo: 11127 Kategórie: , Značka:

Zloženie:  vyrobené z masla z pasterizovanej smotany (množstvo mliečneho tuku 99% hmotnosti)

Uchovávať v chlade do 8 °C.

Výživové údaje na 100g výrobku: energia 3678kJ/878kcal. Tuky 99g z toho nasýtené mastné kyseliny 72g. Sacharidy 0g z toho cukry 0g. Bielkoviny 0g. Soľ 0,01g.

Vráťte sa k tradíciám starých mám a používajte maslo v zdravej podobe. Ghee maslo ocenia aj ľudia s alergiou na laktózu alebo mliečne proteíny a okrem toho má takéto maslo aj veľmi pozitívny účinok na náš organizmus. Jeho jemná chuť a ľahká stráviteľnosť vás istotne dostanú.

U ghee masla ide vo všeobecnosti o čistý mliečny tuk. Veľa ľudí ho pozná pod pojmom ghee. A nie je to iba vychytávka dnešnej modernej doby. Naše babičky poznali ghee maslo pod názvom prepustené maslo. Tento proces prepúšťania alebo rozpúšťania masla bol v minulosti efektívny najmä pre dlhšiu skladovateľnosť potravín. Keďže len málokto vlastnil v tej dobe chladničku, skladovanie niektorých potravín z domáceho zdroja sa muselo prispôsobiť aktuálnym podmienkam. Preto sa z masla prepustila bielkovina, voda a iné netukové látky, ktoré by sa mohli rýchlo kaziť. Takto prepustené maslo vydržalo v domácnosti takmer pol roka.

Ak sa pozrieme na pôvod ghee masla o niečo ďalej za hranice Slovenska, zistíme, že táto čistá forma masla bola typická aj pre indickú, ázijskú a neskôr aj arabskú kuchyňu. V starovekej Indii sa napríklad okrem základnej funkcie na varenie používalo ghee maslo aj na medicínske účely, a taktiež pri rôznych duchovných a náboženských obradoch a typických rituáloch, kedy sa ghee maslo nanášalo na pokožku tela.

Tento typ masla obsahuje z väčšej časti predovšetkým nasýtené tuky. Nie nadarmo sa dá ghee maslo zaradiť k najstabilnejším zdrojom dobrého tuku. A okrem nich obsahuje aj vitamín A, C, D, vitamín E, K a tiež sodík, fosfor, železo, draslík a napríklad aj veľmi potrebný horčík.

Prepustené ghee maslo má okrem skvelej chute aj iné výhody. Dokáže blahodarne pôsobiť na náš organizmus. Je vhodným doplnkom stravy pri diétnom režime a chudnutí. Svoju energiu z mastných kyselín dokáže naše telo premeniť na spaľovanie tukov, takže si môžete aj počas diétneho režimu dopriať na raňajky kúsok tohto “zdravého” masla a nič tým nepokazíte.

Posilňuje imunitný systém

Ghee maslo obsahuje antioxidanty a predovšetkým vďaka vitamínu E, ktorý tvorí spolu s vitamínom C silnú dvojicu, ktorá dokáže organizmus ochrániť pred nástrahou zlého počasia a sezónnymi chorobami. Okrem toho sú antioxidanty známe tiež pre schopnosť bojovať proti zápalom, čím majú vplyv na zníženie tvorby rakovinových buniek v našom tele.

Zlepšuje trávenie a podporuje tvorbu žalúdočných štiav

Cítite sa ťažko po maslovom chlebíku? Vyskúšajte vymeniť klasické za ghee maslo. Toto maslo je nielen ľahšie stráviteľné, ale dokonca vie podporiť lepšie trávenie a tvorbu žalúdočných štiav a kyselín, ktoré podporujú dobré fungovanie črevných baktérií. Zlepšuje trávenie a nezaťažuje žlčník a žalúdok tak ako obyčajné maslo. Je to hlavne vďaka kyseline maslovej, ktorú ghee maslo obsahuje. A to najlepšie na ňom je fakt, že jeho chuť je oveľa jemnejšia a neutrálnejšia než chuť obyčajného masla, ktoré časom získava horšiu, akoby kyslejšiu chuť.

Je ideálnym doplnkom jedál pre alergiu na laktózu

Čoraz viac ľudí má v dnešnej dobe alergie a intolerancie na rôzne druhy potravín. Buď sú to orechy alebo mliečne výrobky. A práve pre ľudí, ktorí si nemôžu dopriať mlieko, je dobrou správou, že ghee maslo mliečny tuk neobsahuje.  Je preto veľmi obľúbenou súčasťou v kuchyni predovšetkým ľudí s intoleranciou na laktózu.

Je vhodné aj pre celiatikov a pacientov s Crohnovou chorobou

Ak máte problém vstrebávať vitamín A, prepustené maslo ghee vám ho dokáže efektívne doplniť, a to dokonca tou najvhodnejšou formou – prírodnou. Zároveň nezaťaží trávenie, takže aj pacienti s Crohnovou chorobou alebo syndrómom dráždivého čreva môžu smelo čerpať zdravotné benefity tohto prírodného zdroja.

Všestranné spravovanie a použitie ghee masla

Ghee maslo určite netreba špeciálne predstavovať. Dá sa používať úplne klasickým spôsobom ako obyčajné maslo. Keďže má vysoký bod varu, je ideálny aj na pečenie a vysmážanie a vôbec sa neprepáli. Jeho obrovskou výhodou je ale to, že ho môžu konzumovať aj ľudia s alergiou na kravské mlieko a samotnú laktózu, takže nič nepokazíte, ak ho kúpite napríklad ako darček pre priateľov s týmto problémom.

Výrobca:
ORAVA MILK
027 01 Leštiny.